logo


Začetek

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

Novinarska konferenca PDF Natisni E-pošta

Ob letošnjem Dnevu Svetovalnega centra Maribor, bo v  četrtek 21. 10. 2010 ob 10. 00 uri, v  prostorih Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, Lavričeva ulica 5, potekala novinarska konferenca.

Vsebina novinarske konference:


1.) TRIDESET LET  PROSTOVOLJSTVA na  Svetovalnem  centru Maribor

V šolskem letu 1980/81 sta  Adela Kelhar in Ivo Suban  v okviru takratne Vzgojne posvetovalnice Maribor začela s prvo skupino šestih prostovoljcev-študentov Pedagoške akademije Maribor pomagati trem skupinam otrok prvih razredov  osnovne šole. V okviru naše ustanove je bilo prostovoljstvo najprej usmerjeno na specifične učne težave  otrok nižjih razredov osnovne šole, kasneje  tudi na učenje socialne komunikacije, samospoštovanja in razvijanje medosebnih odnosov. Otroci in prostovoljci so ob tem pridobivali  pomembne izkušnje o sebi in drugih, ter razvijali  kulturo pomoči in skrbi za sočloveka.

Kako se je dejavnost razvijala, kaj je bogatilo in vznemirjalo prostovoljstvo,  da je danes bolj živo kot kadarkoli, bo tekel razgovor na

OKROGLI MIZI - »SREČANJE Z NEKDANJIMI PROSTOVOLJCI«, ki bo v četrtek 21. 10. 2010 ob 17. uri v prostorih Svetovalnega centra Maribor v  Lavričevi ulici 5, v Mariboru.

 

2.) Priznanje Svetovalnega centra Maribor za leto 2010.

Dobitnica letošnjega priznanja je Martina PEŠTAJ!

Gospa Martina PEŠTAJ  se je kot gimnazijka  s prostovoljstvom srečala v letih 1991 - 1993. Odlikovala  jo je  izjemna zavzetost, delo prostovoljke pa je okronala z mnogoterimi idejami, iskrivostjo  in človeško toplino. Otroke, s katerimi je delala, je sprejemala takšne kot so bili ter jim omogočala, da so kljub vsestranskemu učenju in napredovanju ostali edinstveni.. Ob ukvarjanju z otroki  na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Maribor je sebi in njim odkrila bogastvo in čarobni svet lutk, nenazadnje pa je  s pomočjo prostovoljstva odkrila tudi svoje življenjsko poslanstvo.

Za izjemne dosežke na področju prostovoljstva ji podeljujemo Priznanje Svetovalnega centra Maribor za leto 2010.


3.) Predavanje dr. Anice Kos Mikuš z  naslovom:  »VLOGA PROSTOVOLJCEV PRI ZAŠČITI DUŠEVNEGA ZDRAVJA OTROK IN MLADOSTNIKOV«

Letošnja redna mesečna  strokovna srečanja  s šolskimi svetovalnimi delavci širše mariborske regije, začenja   ob Dnevu svetovalnega centra Maribor, v petek 22. 10. 2010 ob 11. uri, dr. Anica Kos Mikuš, dr. med., specialistka otroške psihiatrije, predsednica Slovenske filantropije, najbolj pa je pri nas verjetno poznana kot »mama« slovenskih prostovoljcev«.

Zanimanje za vključenost v organizirano prostovoljno delo je v znatni meri odvisna od institucij, ki ustvarjajo možnosti in priložnosti za vključevanje ljudi v prostovoljno delo. V šolstvu je bilo v Sloveniji prostovoljstvo nekoč bolj razvito, kot je danes. In to je imelo veliko pozitivnih vplivov na duševno zdravje otrok, ki so prejemali pomoč  prostovoljcev in na psihosocialno zdravje mladih prostovoljcev.

 

V okviru Dneva  Svetovalnega centra Maribor 2010 predstavljamo  še:

  • knjigo Petre HROMIN »BRALNA KOMPETENCA UČENCEV V OSNOVNI ŠOLI «

Starši, vzgojitelji in učitelji se pogosto sprašujejo, kako otroka oz. učenca motivirati za branje? Kako razvito naklonjenost do branja ohraniti skozi neko šolsko obdobje, leta šolanja  in celo življenje?  Ta in sorodna vprašanja zbrana okrog pojma »bralna motivacija« je v svojem diplomskem delu teoretično prikazala in empirično preverjala gospa Petra Hromin. Ker gre hkrati za zanimivo in trenutno zelo aktualno družbeno in vzgojno pedagoško tematiko, smo se v Svetovalnem centru Maribor odločili delo objaviti  v rahlo spremenjeni knjižni obliki.

  • in vabimo na otvoritev razstave "Maribor skozi otroške oči",

ki bo  v četrtek 21. 10. 2010 ob 15. 30 uri v prostorih Svetovnega centra Maribor. Razstavljena dela mariborskih otrok so izbrana dela likovnega natečaja, ki ga je v šolskem letu 2009/2010 pripravilo Društvo Nor na Maribor.

 

Naročanje

Obveščamo vas, da je odslej možno naročanje na novi mobilni telefonski številki 040 / 83 21 05 kot tudi na dosedanji stacionarni številki 02 234 97 00 od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

E - gradiva

 Moj otrok noče v šolo

branje NASLOVNICA      supervizija NASLOVNICA         jeza NASLOVNICA

brošura pot starsevstva naslovnica

vzgoja naslovnica

brošura digitalni svet naslovnica

scomsm mat e naslovna


Copyright © 2010 Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor. Postavitev strani: Sončna pot d.o.o., Maribor.