logo


Začetek Šolski novinci

Piškotki

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Več o tem

ORGANIZACIJA IN POTEK PREGLEDA PRIPRAVLJENOSTI OTROK ZA VSTOP V ŠOLO PDF Natisni E-pošta

 

Pregled pripravljenosti otrok za vstop v šolo

V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor že vrsto let izvajamo preglede pripravljenosti otrok ob vstopu v šolo, predvsem z namenom zgodnjega odkrivanja rizičnih otrok za razvoj učnih težav. V letošnjem letu bomo pregledovali otroke, ki so rojeni v zadnji polovici koledarskega leta, seveda pa tudi otroke z razvojnimi posebnostmi ali v primeru, kjer željo po pregledu in svetovanju izpostavijo starši.

Preglede bomo tako kot do sedaj opravljali na šolah. Prosimo vas, da ob vpisu otrok v šolo starše seznanite z možnostjo te storitve. Prosimo vas tudi, da pripravite sezname otrok za preglede in jih pošljete na naš naslov.

Hvala za razumevanje in nadaljnje sodelovanje.

                           Direktorica:

           Alenka Seršen Fras, univ. dipl. psih.

 

 

V mesecu aprilu in maju bodo potekali na šolah skupinski in individualni pregledi pripravljenosti za vstop v šolo tistih otrok, za katere starši ta pregled želijo, pa tudi za tiste otroke, za katere je pregled predlagal zdravnik, vzgojiteljica iz vrtca ali logoped.

V kolikor šola omenjenih pregledov ne organizira, imajo starši možnost, da po predhodnem naročilu ta pregled opravijo v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor.

 

Opis pregleda

 

V skupini se izvede uvodni motivacijski preizkus zaznavanja, ki otroke pripravi za sodelovanje in sledenje skupinskim navodilom.

Otroci nato opravijo naloge, ki preverjajo njihovo besedno razumevanje. Sledi preizkus za določitev razvojne ravni vidno motorične koordinacije.

Po opravljenih preizkusih otroci rišejo risbe po navodilu.

Svetovalec nato pregleda otrokove izdelke in z njim opravi individualni razgovor. Na osnovi le tega oceni otrokov govorni status, spominsko sposobnost, funkcionalno pripravljenost za usvajanje osnovnih šolskih spretnosti, oceni nivo čustvenega in socialnega razvoja.

Svoje ugotovitve posreduje staršem v individualnem razgovoru in jih opozori na eventualne posebnosti pri otroku.

Ta pregled izkušenemu svetovalcu omogoča dovolj jasno opredelitev morebitnih razvojnih primanjkljajev. Zato lahko starše z otrokom pravočasno usmeri k preventivnemu delovanju. Po potrebi jih napoti v ustrezno ustanovo, kjer se pomanjkljivosti natančno opredelijo, obenem pa se oblikuje potrebna oblika pomoči.

 

 

Naročanje

Obveščamo vas, da je odslej možno naročanje na novi mobilni telefonski številki 040 / 83 21 05 kot tudi na dosedanji stacionarni številki 02 234 97 00 od ponedeljka do četrtka med 8. in 12. uro.

E - gradiva

 

 

 

 

moja starsa naslovnica

Ekran Naslovnica

Anksioznost naslovnica 

Dispraksija naslovnica 

NSUT naslovnica 

Disgrafija naslovnica 

ODS

 Moj otrok noče v šolo

branje NASLOVNICA      supervizija NASLOVNICA         jeza NASLOVNICA

brošura pot starsevstva naslovnica

vzgoja naslovnica

brošura digitalni svet naslovnica

scomsm mat e naslovna

 

 

 

 


Copyright © 2010 Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor. Postavitev strani: Sončna pot d.o.o., Maribor.